hits

Endometriose? Hva er det egentlig?

"Endometriose... Ja Hva er det egentlig? " er setning jeg ofte hører. 

 

Folk flest er utrolig dårlig informert om Endometriose, samt Leger. Fleste folk har aldri hørt om sykdommen engang, flere vet ikke engang at den eksisterer. Jeg selv hadde aldri hørt om sykdommen før jeg begynte å bli syk, googlet meg frem til "Endometriose" som jeg hadde alle klare symptomer på.  Flere vet ikke engang at de har sykdommen. 

 

Fakta om Endometriose : 

Endometriose kommer fra de greske ordene endo (innvendig) metra (livmor) osis (sykdom, problem eller abnormalitet). På engelsk kalles sykdommen endometriosis, ofte forkortet til endo. Vevet som kler livmoren innvendig og som støtes ut ved menstruasjon kalles endometrium (livmorslimhinne). Hos noen kvinner finnes vev som ligner livmorslimhinnen utenfor livmoren, hvor det ikke hører hjemme. Når dette oppstår kalles det endometriose. Dette vevet på avveie kan bli funnet i eller på eggstokkene og egglederene, utenpå livmoren, i livmormuskulaturen (det heter da adenomyose), på uterosacral- ligamentene, området mellom livmor og rektum (fossa Douglasi), eller på andre områder i bukhulen. Av og til er endometriosevev funnet på tarmene, blindtarmen, blæren, i vagina eller på diafragma (mellomgulvsmuskelen). I sjeldne tilfeller er det lokalisert på steder langt unna livmoren som for eksempel i lunger, armer, nese og til og med bak øynene og i hjernen. 


Livmorslimhinnen gjennomgår sykliske forandringer i forhold til varierende nivåer av de kvinnelige hormonene østrogen og progesteron. Disse hormonene produseres av eggstokkene gjennom hele måneden. Under syklusen vokser livmorslimhinnen i takt med at østrogennivået øker. Ved slutten av syklusen faller nivåene både av østrogen og progesteron, noe som fører til at livmorslimhinnen støtes ut som menstruasjonsblødning. 

Under menstruasjonsblødningene blør også endometriosevevet (som altså finnes utenfor livmoren). Blodet fra dette vevet blir fanget inne i bukhulen hver måned. Opphopningen av dette blodet og andre substanser som utskilles, fører til irritasjon og skader på omkringliggende områder. Det dannes små blemmer. På bukhinnen er disse blemmene så små som knappenålshoder, på eggstokkene kan det dannes cyster som kan bli så store som appelsiner (endometrioma). Dersom endometriosevevet er i nærheten av livmoren, tarmer, blære eller andre organer, kan denne irritasjonen gi smerter. Kroppens naturlige reaksjon på irritasjon og skader i vevet fører ofte til dannelsen av arrvev og sammenvoksninger, noe som kan føre til mer smerter. Andre komplikasjoner, avhengig av hvor endometriosevevet befinner seg, kan være at cyster sprekker (som kan gjøre at endometriosen sprer seg til nye områder), blødninger på tarm/blære og innsnevring av f.eks. tarm eller urinledere. Arrvevet og sammenvoksningene kan også hindre passasjen av egg til og gjennom egglederen og dermed føre til infertilitet. 

Det er ikke alltid en sammenheng mellom mengden av endometriose og smerter. Store cyster kan være tilstede uten å gi smerter og små blemmer kan gi store smerter. Mikroskopiske cyster viser seg å være mer aktive til å produsere ?prostaglandiner?, noe som kan forklare de alvorlige symptomer som ofte finnes hos pasienter med små cyster og lite utbredelse av endometriose. 

Selv om endometriose ifølge legene er en godartet sykdom (ikke dødelig i seg selv) er den ofte svært smertefull, og kan i svært sjeldne tilfeller indirekte være livstruende. Farlige situasjoner kan oppstå hvis f.eks. endometriosevev eller sammenvoksninger innsnevrer eller trenger gjennom tarm- eller blærevegg. Innsnevring av urinleder på grunn av endometrioseforandringer kan ubehandlet føre til nyresvikt.

 

( Hentet fra Endometrioseforeningen sine sider).

Så på sikt kan det være risikabelt å ha Endometriose om man ikke blir behandlet/fjerner Endometriose. 

Om du tror du har Endometriose, Har Endometriose, eller er familiemedlem,venn,bekjent så anbefaler Jeg å lese på Endometrioseforeningen sine sider. www.endometriose.no det er det masse informasjon til deg som har Endo og til pårørende, som er viktig og verdt å vite om noen i vennekretsen eller familien har Endo.  For det betyr enormt mye for oss med sykdommen at man blir forstått, eller hvertfall prøver å forstå. Medfølelse er et viktig ord her, det betyr så mye for oss. for veldig mange dager i måneden har vi veldig kraftfulle smerter da vi bare er sengeliggende å ikke orker noe som helst. Man syns jo synd i seg selv når man har ekstreme smerter og må ta grufult sterke medikamenter og man blir jo lei av å prate om det da man føler man "klager mye" kansje. Det beste er å ha noen som hører, som prøver å forstå og kan gi omsorg og at kan føler seg i varetatt. Det er det viktigste her, å bare vite at man har noen der uansett. Venner og Familie, så det er veldig viktig å prøve å opplyse så godt man kan om sykdommen. Selv om man har Endo på fks Bukhulen kan det gå i smerter i underlivet. 

Jeg vet selv at flere av Mine egne Venner har lest seg opp på Endo og prøvd å forstå hva dette er og hva det gjør med kroppen min.  Tok lang tid før jeg forsto selv hva det gjorde, syns det var ekkelt å snakke om første tiden at jeg unngikk tema, men er veldig komfortabel med det nå. (Tåler ikke snakk om Blod, blir fysisk dårlig....) 

Man har også Adenomyose, det kan man også lese om på Endometrioseforeningen sine sider.  Nå vet jeg ikke om jeg har Adeno før Operasjonen, men svar kommer snart. 

Håper ellers alle dere som har brukt tiden på å lese innlegget har en fortreffelig dag. Får inn spørsmål om sykdommen, ikke vær redd for å stille spørsmål om du er i tvil om Endometriose.

 

 

 

 

Endohumor fra snapchat. 

 

- Helene

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Helene

Helene

28, Stavanger

Dame på 28 år som blogger og lever med kronisk sykdom. - Endometriose

Kategorier

Arkiv